Gå videre til innhold
Ta med kjæledyr på reisen i Norwegian. Tips og veiledning for en trygg reise

Nyhet -

Ta med kjæledyr på reisen i Norwegian. Tips og veiledning for en trygg reise

Skal du ut og reise med din firbente venn? Dyreeiere må planlegge godt, og sette seg inn i gjeldende retningslinjer for å bidra til at kjæledyret får en så god reise som mulig.

Sikkerhet og dyrevelferd er grunnleggende for de transportreglene som gjelder for reise med dyr, og det er viktig at dyreeiere setter seg inn i hvilke regler som gjelder. Slik kan reisen blir så behagelig som mulig for dyret, samtidig som sikkerheten for andre passasjerer og de som arbeider ombord og på flyplassene ivaretas. Buret må være rømningssikkert og det må være rent, solid, lekkasjesikkert og gi ventilasjon. I både kabinen og lasterommet stilles det krav til at dyrene skal kunne reise seg, snu seg og ligge i en naturlig stilling inne i buret.

Her er noen tips og veiledning til deg som skal reise med kjæledyret:

Bestille billett
Det er bare noen få plasser til dyr på hver flyvning. Vær derfor tidlig ute med å bestille billett. Billetten kan enkelt bestilles via nettsidene eller ved å ringe kundeservice. Når det ikke er flere ledige plasser til dyr, vil ikke reise med dyr være tilgjengelig i bookingen.

Forberedelser
Det er mange lyder, lukter og inntrykk på en flyplass og i lasterommet, og under reisen kan det for eksempel bli turbulens. Alt dette kan stresse dyrene. Vi anbefaler alle dyreeiere å spørre veterinæren om katten eller hunden kommer til å tåle flyturen. Spesielt viktig er det at dyr tilvennes det buret det skal reise i.

Innsjekk
Kom til flyplassen i god tid. Dersom dyret skal reise i lasterommet, må det sjekkes inn som spesialbagasje. Dette må gjøres minst én time før avgang, men ikke mer enn to timer før. Dette er for å unngå at dyret blir stående for lenge “på vent” før det fraktes om bord på flyet. De som sjekker inn dyrene kan be om at innsjekking foretas så nær én time før avgang som mulig dersom det er veldig varmt eller kaldt i været den dagen.

Sikkerhetskontroll for dyrene
Flyplassene er ansvarlige for sikkerhetskontroller. Alle bur blir sendt gjennom en røntgenmaskin som annen spesialbagasje. Buret blir også undersøkt på andre måter før det tillates om bord på flyet. Dyr som reiser i kabinen går via sikkerhetskontrollen i følge med passasjerene.

Vaksiner og dokumenter for dyr
Alle dyr som skal reise utenfor landets grenser skal ha pass utstedt av veterinær. Det anbefales også å undersøke hos veterinær hvilke vaksiner og forebyggende behandling dyret må ha for å kunne reise. Nødvendige medisiner og dokumenter skal oppbevares i håndbagasjen.

Dyr i kabinen
Små hunder og katter kan fraktes i kabinen på flyvninger innen Schengen-området og/eller EU. Norwegian tillater to transportvesker eller bur i kabinen per flyvning. Dersom dyrene er innenfor vekt- og størrelsesgrensene, kan to dyr reise i samme transportveske eller bur. I kabinen godtas transportvesker og bur som er spesiallaget for dyr, og disse må oppfylle visse krav som for eksempel størrelse og vekt, og de skal være lekkasjesikre. Dyrene skal kunne reise seg, snu seg og ligge i en naturlig stilling inne i buret. Dyrene skal være i buret eller transportveskene under hele reisen.

Her er Oakley på reise med Norwegian i kabinen

Dersom vi har kunder med alvorlig allergi som har gitt beskjed om dette på forhånd, kan salget være blokkert for dyr i kabinen på denne spesifikke flyvningen, og det vil ikke være mulig å booke reise med dyr.

Dyr i lasterommet
Også her må burene oppfylle visse krav til for eksempel størrelse og vekt. Det skal videre være rømningssikkert, og alle sider må gi tilstrekkelig med ventilasjon. Dyrene skal kunne reise seg, snu seg og ligge i en naturlig stilling inne i buret. Det er viktig at buret sikres med strips for å unngå at dyret klarer å rømme underveis i flyvningen. Når du reiser med dyr i lasterommet, er det også viktig at du er tilgjengelig for personellet som skal håndtere dyret på reisen.

Tjenestehunder og førerhunder
Servicehunder og førerhunder kan reise gratis i kabinen på de fleste flyvningene. For å sikre at det er ledig plass, må billetter allikevel bestilles i god tid før avreise. Som med andre kjæledyr kan dette enkelt gjøres via nettsidene.

Internasjonalt regelverk og dyrevelferd
Norwegian følger internasjonale regler for transport av dyr på flyvinger, og dyrevelferd og sikkerhet ligger til grunn for reglementet. Flyselskap er ikke påkrevd å tilby transport av dyr, men Norwegian ønsker å ha dette tilbudet tilgjengelig for kundene, og er svært bevist på å ta hånd om dyr som skal reise med fly på best mulig måte.

Det er i dag en stor og økende etterspørsel etter transport av dyr i lasterommet. Dyretransport krever mer tid og ressurser enn vanlig last, og det er begrenset med plass til dyr om bord i flyene.

Hund på flyplass i bånd med eier

Her finner du mer informasjon om å reise med dyr
Her finner du mer informasjon om å reise med service- og redningshunder

Andre gode kilder til informasjon om det å reise med dyr finnes hos både Avinor og hos Mattilsynet.

Emner

Kategorier

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian

Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway