Gå videre til innhold

Pressemelding -

Kraftig resultatforbedring for Norwegian i 2015

Fulle fly, en fortsatt flåtefornyelse og moderat kapasitetsvekst preget 2015 for Norwegian. Gjennom hele året rapporterte selskapet en svært høy fyllingsgrad som på årsbasis utgjør hele 86 prosent. Resultatforbedringen før skatt utgjør 1,7 milliarder kroner sammenlignet med året før.

Årsresultatet før skatt (EBT) for 2015 ble 75 millioner kroner. Tallet er sterkt påvirket av et urealisert tap på sikring av drivstoff for 2016 og 2017 som utgjør hele 800 millioner kroner. Korrigert for slik urealisert sikring ble resultatet før skatt i 2015 875 millioner kroner, hvilket er en kraftig forbedring fra et underskudd på 1 168 millioner året før.

Omsetningen kom opp i 22,5 milliarder kroner – en vekst på 15 prosent. Kapasiteten (ASK) økte med 5 prosent, noe som illustrerer at 2015 var en hvileskjær i Norwegians ekspansjon, forklart med at flere eldre fly ble faset ut samtidig med at nye kom inn i flåten. Fyllingsgraden ble imidlertid hele 86 prosent på årsbasis, en økning på 5 prosentpoeng fra foregående år. Nærmere 26 millioner passasjerer reiste med Norwegian i 2015, en økning på 7 prosent fra 2014.

Fjerde kvartal 2015
For fjerde kvartal isolert ble det underliggende resultatet forbedret med om lag en halv milliard kroner. Underskuddet på 703 millioner skyldes i stor grad sikring av drivstoff for 2016 og svak norsk krone. Takket være overføringen av store deler av Norwegians flyflåte til datterselskapet Arctic Asset Aviation Ltd. (AAA), har imidlertid verdien av flyene økt i takt med dollaren. Dette har gitt en positiv effekt på 88 millioner kroner på egenkapitalen for fjerde kvartal og 421 millioner kroner på helårsbasis.

For fjerde kvartal omsatte Norwegian for vel 5,3 milliarder kroner, en økning på 16 prosent fra tilsvarende kvartal året før. Den største økningen kom i trafikken internasjonalt med 19 prosent, mens også innenriksruter i Skandinavia har hatt en positiv utvikling med 5 prosent økning. Fyllingsgraden økte med 4 prosentpoeng til 85 prosent, hvilket betyr svært mange fulle fly og få tomme seter i luften for Norwegians del også i fjerde kvartal. 6,13 millioner passasjerer fløy med Norwegian dette kvartalet, noe som utgjorde en passasjervekst på 9 prosent.

-Vi går inn i 2016 med gunstige drivstoffsikringer og en av Europas nyeste flyflåter. Det er en betydelig konkurransefordel. Generelt ser vi også en god etterspørsel etter flyreiser. Samtidig skaper en uforutsigbar politisk beslutning om en ny flyavgift i Norge usikkerhet for hele flybransjen. Det er et tankekors at det selskapet som har de laveste utslippene ser ut til å straffes hardest, sier administrerende direktør Bjørn Kjos.

Se vedlagt kvartalsrapport for flere tall og detaljer.

Kontaktpersoner:
Finansdirektør Frode Foss, tel 91 63 16 45
Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik, tel 97 55 43 44

Emner

Kategorier


Norwegian er det syvende største lavprisselskapet i verden med rundt 5500 ansatte. I dag opererer Norwegian godt over 400 ruter til mer enn 130 destinasjoner i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Thailand, Karibia og USA. Norwegian har en flyflåte på over 100 fly som frakter over 20 millioner passasjerer i året. Selskapet har en av verdens yngste flåter med en gjennomsnittsalder på 3,6 år. I 2015 ble Norwegian kåret til det mest miljøvennlige transatlantiske flyselskapet av The International Council on Clean Transportation (ICCT). Norwegian er verdens beste lavprisselskap på langdistanseruter, ifølge flypassasjerer over hele verden i en ny kåring fra anerkjente SkyTrax World Airline Awards. For tredje år på rad har Norwegian også blitt kåret til Europas beste lavprisselskap av SkyTrax.

Følg Norwegian på FacebookTwitterInstagramLinkedIn og YouTube

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian
Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway