Gå videre til innhold
Norwegians Boeing 737-800
Norwegians Boeing 737-800

Pressemelding -

Norwegian og MSG Aviation inngår intensjonsavtale: Mindre utslipp og lavere kostnader med automatisert flyvask og avising

Norwegian inngår avtale med MSG Aviation om å benytte en ny løsning for mer miljøvennlig vasking, avising og inspeksjon av fly. Dialog om samarbeid har pågått siden MSG Aviations testanlegg ble oppført. Når et pilotanlegg står klart på Oslo Lufthavn vil det bety sparte miljøutslipp, tid og kostnader for Norwegian.

Norwegian har som mål å være ledende i utviklingen mot et bærekraftig klima- og miljø. Selskapet ønsker å være forbrukernes førstevalg ved å redusere og gjenvinne plastavfall, løfte frem bærekraftig flydrivstoff og fortsette å fly med en av Europas yngste flåter for å nå målet om å redusere CO2-utslippet med 45 prosent innen 2030. Dette er i tråd med 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

MSG Aviation tilbyr grønnere og smartere løsninger for vasking, avising og teknisk inspeksjon av fly. Norwegian har vært i dialog med MSG siden 2016, og har som det første av de store flyselskapene inngått intensjonsavtale med selskapet. Løsningen er en av mange viktige tiltak Norwegian gjør for å redusere utslipp.

– Vi gjør hva vi kan for at våre reisende skal få et best mulig tilbud, inkludert å tilby reiser med stadig lavere klimaavtrykk. For oss er MSG sin løsning et tiltak som kan bidra til å redusere karbonavtrykket vårt på en lønnsom måte i dag, og som passer godt sammen med andre løsninger vi allerede har tatt i bruk for å fly så effektivt som mulig. MSG sin automatiske løsning for vasking, avising og inspeksjon av fly kan gjøre at vi blir mer enda mer effektive, punktlige og kan samlet sett bidra til at vi reduserer våre kostnader, sier Henrik Fjeld, teknisk sjef i Norwegian.

Forventer bruk fra 2022
Det automatiske «vaskeanlegget» er nå klart til å tas i bruk etter noen års forskning, utvikling og testing av prototypen på Geiteryggen flyplass i Skien. Løsningen er utviklet blant annet med midler fra EU og Innovasjon Norge.

I dag tar det lang tid med manuell fjerning av is og snø på flyet før avgang. Det fører ofte til betydelige forsinkelser ved snøfall. Slike forsinkelser vil det blir færre av med den nye, automatiserte løsningen. Dessuten oppnås redusert drivstofforbruk, økt oppsamlingsgrad av avisingsvæske og dermed mulighet for gjenbruk.

Nå er MSG i dialog med Oslo Lufthavn for å gjøre forprosjektering for et anlegg som kan stå klart i 2022. Det er i første omgang dette anlegget Norwegian vil benytte.

- Norwegian er Skandinavias nest største flyselskap og derfor en viktig kunde for oss. Avtalen er kommersielt viktig, og er godt nytt for kloden i form av reduserte utslipp. Vi har hele verden som nedslagsfelt og tror denne avtalen vil bidra oppmerksomhet blant andre fremtidige kunder, sier, Geir Steiro, administrerende direktør i MSG Aviation.

Han legger til at ikke bare kommersielle flyselskaper, men også flyplasser og flyfraktselskaper og militær luftfart er potensielle kunder.

Redusert tid og utslipp gir lavere kostnader
Hyppigere og tilpasset vask av fly bidrar til mindre luftmotstand og dermed bedre drivstofføkonomi og redusert utslipp av CO2. Vasken medfører dessuten mindre slitasje på flyene som igjen gir lavere vedlikeholdskostnader. MSG Aviation har også en løsning for motorvask som er viktig for motorenes termiske effekt og yteevne. Samlet sett kan dette redusere drivstofforbruk og utslipp med opp mot to prosent.

Intensjonsavtalen omfatter også et felles mål om at Norwegian også skal kunne benytte MSG Aviations løsning for teknisk inspeksjon av flyene mens de vaskes. Det skjer ved skanning der avvik på flykroppen vil avdekkes. Den digitale prosessen blir nøyaktig og tidsbesparende.

For mer informasjon, vennligst kontakt:
Norwegian: Esben Tuman, kommunikasjonsdirektør, tlf. 90 50 84 00.
MSG Aviation: Geir Steiro, administrerende direktør, tlf. 41 74 57 77.

Emner

Kategorier


Om Norwegian
Norwegian er det største norske flyselskapet, og et av Europas ledende lavprisselskaper med rundt 4500 ansatte. Selskapet tilbyr et omfattende rutenett mellom de nordiske landene og destinasjoner i Europa.

Siden oppstarten i 2002 har mer enn 300 millioner passasjerer fløyet med Norwegian. Norwegians viktigste oppgave har alltid vært å tilby rimelige flybilletter til alle og å la folk fly med mer valgfrihet på reisen.

Norwegian er en pådriver for bærekraftige løsninger og grønn omstilling i luftfarten. Selskapet har som mål å redusere CO2-utslippet med 45 prosent innen 2030. Derfor fornyer selskapet flyflåten, løfter frem bærekraftig flydrivstoff, reduserer og gjenvinner avfall og bruker vær- og vinddata for mer effektive flyvninger som sparer drivstoff. Norwegian ønsker å være det mest bærekraftige valget for passasjerene.

Følg Norwegian på Facebook, X, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Pressesjef +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian

Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway