Gå videre til innhold
Norwegian søker rettslig avklaring av kvoteforpliktelser under rekonstruksjonen i 2020

Pressemelding -

Norwegian søker rettslig avklaring av kvoteforpliktelser under rekonstruksjonen i 2020

Klima- og miljødepartementet har i dag besluttet å opprettholde at Norwegian blir ilagt et gebyr for manglende oppfyllelse av kvoteforpliktelser i 2020. Ifølge den norske og irske rekonstruktøren, hadde selskapet ikke anledning til å oppfylle kvoteforpliktelsene sine. Norwegian er uenig i departementets avgjørelse og varsler at selskapet vil søke rettslig avklaring.

Høsten 2021 kunngjorde Norwegian at selskapet ønsket rettslig avklaring av dets klimaforpliktelser under rekonstruksjonen. Norwegian er nå blitt varslet om at Klima- og miljødepartementet opprettholder Miljødirektoratets vedtak om å ilegge Norwegian gebyr for manglende oppfyllelse av kvoteforpliktelsene i 2020, i en tid da selskapet var under rekonstruksjon. Norwegian bestrider gebyrets lovlighet og søker nå en rettslig avklaring. Norwegian ber også om midlertidig unntak fra å betale gebyret inntil saken er endelig avklart.

Ifølge den norske og irske rekonstruktøren, hadde selskapet ikke anledning til å oppfylle kvoteforpliktelsene sine. Da Norwegian ble informert om gebyret i 2021, var den norske rekonstruktøren, Håvard Wiker, i dialog med både Miljødirektoratet og Regjeringsadvokaten. Det ble da gjort klart at Norwegian var under rekonstruksjon og forhindret fra å innfri kvoteforpliktelsene sine, og at det sågar kunne medføre straffeansvar for selskapet å gjøre dette. I den irske rekonstruksjonsprosessen som pågikk parallelt, avgjorde den irske domstolen at kvoteforpliktelsene er gjenstand for avkortning av kreditors krav. I tillegg valgte irske miljømyndigheter å avstå fra å pålegge Norwegians irske datterselskap, Norwegian Air International Limited, et gebyr, til tross for at selskapet ikke hadde gjort opp kvoteforpliktelsene sine for 2020.

– Vi ser frem til en ryddig og ordentlig avklaring av denne problemstillingen i retten, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Gebyret er på nærmere 400 millioner kroner.

Emner

Kategorier


Om Norwegian
Norwegian ble grunnlagt i 1993, mens lavprisselskapet med Boeing 737-fly kom på vingene i 2002. Siden den gang har målet vårt vært å tilby smarte og hyggelige reiseopplevelser til lave priser.

Norwegian er kåret til Europas beste lavprisselskap seks år på rad av Skytrax, og Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, er fire år på rad kåret til «Flybransjens beste fordelsprogram i Europa/Afrika» under Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vunnet over 55 priser for våre produkter, service og nyskapning innen luftfarten.

I 2019 ble Norwegian det første flyselskapet som signerte FNs program for klimatiltak og forpliktet seg dermed til å bli klimanøytralt innen 2050.

Norwegian tilbyr rimelige flyreiser med utmerket kvalitet i et nettverk av kortdistanseruter i Norden og til europeiske nøkkeldestinasjoner.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Kontakter

Kun for presse: Tlf: 815 11 816 / E-post: press@norwegian.com

Kun for presse: Tlf: 815 11 816 / E-post: press@norwegian.com

Pressekontakt Kundehenvendelser skal rettes til 815 21 815 eller norwegian.no/hjelp-og-kontakt/ Kundehenvendelser: Klikk her for kundeservice eller ring 815 21 815
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er det største norske flyselskapet, og et av Europas ledende lavprisselskaper med rundt 4500 ansatte. Selskapet tilbyr et omfattende rutenett mellom de nordiske landene og destinasjoner i Europa.

Siden oppstarten i 2002 har mer enn 300 millioner passasjerer fløyet med Norwegian. Norwegians viktigste oppgave har alltid vært å tilby rimelige flybilletter til alle og å la folk fly med mer valgfrihet på reisen.

Norwegian er en pådriver for bærekraftige løsninger og grønn omstilling i luftfarten. Selskapet har som mål å redusere CO2-utslippet med 45 prosent innen 2030. Derfor fornyer selskapet flyflåten, løfter frem bærekraftig flydrivstoff, reduserer og gjenvinner avfall og bruker vær- og vinddata for mer effektive flyvninger som sparer drivstoff. Norwegian ønsker å være det mest bærekraftige valget for passasjerene.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Norwegian
Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway